Kristian Mølgaard født i Bøvling 18-04-1883. Han blev gift med Severine Andersen, født i Gudum 24-07-1891 De købte Engelund i Fabjerg i 1914 af Søren Breum, som i sin tid kom fra Møborg.
Kristian Mølgaard har fuldstændig ombygget gården stuehus og kostald i 1930 og senere laden. Severine og Kristian fik foreningen af jyske landboforeningers sølvmedalje for landboflid i 1953.
Følgende er fra en avisartikel:
Sølvmedalje for landboflid til Kr. Mølgaard Fabjerg
Ved kaffebordet efter Skodborg Vandfuld herreders lanboforenings generalforsamling på Jespersens hotel i Lemvig i går eftermiddags fik Kristian Mølgaard Engelund i Fabjerg overrakt foreningen af jyske landboforeningers sølvmedalje for landboflid.
Landboforeningens formand Jørgen Poulsgaard Dybe fremhævede i sin velkomst til Kristian Mølgaard og familie, deres mangeårige trofaste arbejde, som havde kostet sved og møje; men som var lykkedes, således at en af de dårligste ejendomme i Fabjerg var blevet dyrket op, og stykke for stykke forvandlet til en god ejendom. Landboforeningen havde derfor indstillet Mølgaard til sølvmedaljen, hvortil foreningen her havde indstillingsret hvert fjerde år.
Formanden overrakte medaljen og det ledsagende diplom og udbragte et leve for Mølgaard og hustru. Konsulent Niels Mølgaard Lemvig (den ene af foreningens dommere vedr. sølvmedalje for landboflid) redegjorde for, hvad der kræves, for at man kan få tildelt sølvmedaljen, som er en ret sjælden udmærkelse.
“Det er ikke nok at kunne møde med en elitebedrift. Der kræves at en nærmest værdiløs ejendom skal være drevet frem til en god ejendom og at man har begyndt, så at sige, med de bare næver og selv har tjent de penge, der skulle bruges til forbedringerne og at der er gjort et opdyrkningsarbejde uden gældsstiftelse”
Der indkom i år 30 indstillinger fra landboforeninger, og de 20 af de indstillede fik sølvmedalje. Fra Skodborg Vandfuld herreder var der indstillet to; men kun Kristian Mølgaard opnåede at få tilkendt sølvmedaljen.
“Han opfyldte”, sagde konsulent Mølgård, “alle betingelser”.
“Da han overtog ejendommen i 1914, var det en af de dårligste ejendomme i Fabjerg sogn.
Den lå i hedekanten, og husene var små og faldefærdige.
Begge ægtefæller var fra hedeegne, og det var måske grunden til, at de valgte denne ejendom. De begyndte med 10 tdr. land, som blev opdyrket, samtidig med at Mølgaard gik på arbejde i skoven. Efterhånden købte de den ene parcel til efter den anden, så de fik samlet 35 tdr. land sammen og har fået en ualmindelig veldrevet ejendom ud af det.
Det varede længe inden de begyndte at forny bygningerne, for de forstod at jorden var det vigtigste; men efterhånden kom turen også til bygningerne, og også her så man et eksempel på at de i sjælden grad er selvhjulpne folk. Mølgaard klarede selv både tømrer og smedearbejdet – ja, han forarbejdede endog selv møblerne til deres hjem”.
“I de 16 år jeg har rejst rundt i Jylland for at bedømme ejendomme, der var indstillet til sølvmedalje, har jeg nok set større brug, hvor der kunne opvises større resultater; men jeg har sjældent set noget, der var så gennemført fra første færd”.
I hjemmet er opvokset 10 børn, der alle er kommet godt i vej, og ikke mindst en hjemmeværende søn har gjort en indsats, som har været medvirkende til at faderen fik tilkendt sølvmedaljen.
Severine og Kristians 10 børn
- Marie * 16-09-1915
- Metha *01-12-1916
- Signe *17-05-1918
- Elly *07-08-1919 – død 31-03-1937
- Niels *08-08-1921 – død december 1984.
- Helga *12-06-1923.
- Astrid 19-09-1925
- Agnethe *06-05-1927
- Jens *09-06-1929
- Herman *16-10-1935
Gdr. Peder Saugmandsgaard Fabjerg lykønskede som en af dem, der gennem de mange år havde set, hvorledes Severine og Kr. Mølgaard gennem mange år havde drevet ejendommen frem med sejghed og udholdenhed.
“Det er rigtig at Kristian Mølgaard altid har forstået at det vigtigste var at få jorden til at give noget. Derfor har han altid givet den meget kunstgødning – til tider for meget, så det gjorde skade; men han blev ved, og nu kan jorden tåle det. Det der er opnået på Engelund er lavet uden store udgifter – og det er det vi tager hatten af for”.
Konsulent P. Dalgård Frandsen Lemvig fremhævede forskellen mellem hedeopdyrkning nu, da der er traktorer og andre moderne hjælpemidler til rådighed, og i gamle dage, da man måtte bruge håndkraft.
“Det opdyrkningsarbejde Mølgaard og hans hustru har udført må man have respekt for, og de har tillige haft forståelsen af, at det er bedst at tjene pengene først – og så bruge dem bagefter”.
Gdr. Anders Madsen Lomborg fremhævede den værdi eksemplets magt har – særlig for de unge. “Skal et resultat som dette nås, må der begyndes i de unge år, og de værdier, der kan opnås i hjemmet, har langt større værdi end et stort navn udadtil”.
Kristian Mølgaard havde til sidst ordet for at takke, idet han gjorde opmærksom på, at det lige så meget var hans kone og børn, der havde gjort en indsats.
Formanden sluttede derefter sammenkomsten med at ønske familien et godt helbred til fortsat arbejde
Kristian Christensen Mølgaard stammede fra Østerkjær i Bøvling. Han blev i 1913 gift med Severine Andersen fra Korsvejhus i Gudum.
Ægteparret bosatte sig efter giftermålet på Engelund i Fabjerg, som de har drevet frem i årene der fulgte.
Kristian Mølgaard var fiks på fingrene og var i stand til selv at ordne al snedker- og smedearbejde på gården.
Engelund var, en gammel stråtækt ejendom, da de overtog den; men de fik bygget både nye avlsbygninger og nyt stuehus så den blev efterhånden en god gård.
Den var oprindelig på ca. 14 tdr. land, men de fik opdyrket hedeareal, således at der efterhånden kom til at høre ca. 35 tdr. land til gården.
For deres indsats har Severine og Kristian fået hedeselskabets sølvmedalje for landboflid.
Det var velfortjent, Kristian var dygtig med sine hænder, og Severine hjalp sin mand ude samtidig med at hun havde nok at gøre inde.
De fik 10 børn og Severine var en god og kærlig mor som forstod at få meget ud af lidt, hun syede for eksempel selv børnnes tøj.
I 1955 solgte de Engelund til sønnen Niels, som gav gården navneforandring til Mølgård, han var som sin far snild på fingrene til både tømrer- og smedearbejde.
Severine og Kristian flyttede til Lykkebo på Østerbjerg i Lemvig.
Kristian døde i 1962 og Severine døde i 1968.
Niels Mølgård blev gift med Inga Christensen fra Rom, de fik 5 drenge
Harry, Erling, Peder, Jørgen og Poul.
Niels Mølgaard døde i 1984 og han enke Inga drev gården videre i nogle år; men solgte den så til Anne Siekjær og Harry Laursen, etablerede et ridecenter på gården.
Senere er ejendommen solgt til John Korsholm.