Fabjergstad 53 – Korshøj (Centralen)

Korshøj blev bygget i 1898 af murer Gotfred Kristensen

Kathrine Tordrup kom til Fabjerg i 1923, men overtog først centralen i 1925 efter sin mor, som var den første centralbestyrer.

Kathrine Tordrups datter Margrethe Andreasen Aalborg fortæller: Frandsine Kathrine *24-09-1880 tjente som ung pige i huset i Aalborg, da hun lærte Andreas Tordrup *05-05-1881 at kende. De blev gift i 1903 i Aalborg; men Andreas døde allerede i 1917 under den spanske syge.

Kathrine og Andreas fik 4 børn:

  • Viktor *06-12-1905, tømrer, død 1965
  • Margrethe * 31-01-1907, handelsuddannet, gift Andreasen
  • Ester * 15-12-1909
  • Peter * 01-05-1911. assurandør, gift.

Viktor og Margrethe blev boende hos deres farmor i Aalborg. De var under uddannelse i 1923 da Kathrine, som enke, rejste til Fabjerg.

Katrine passede centralen til hun blev 80 år, med en ung pige til hjælp.

Rigmor og Vognmand Johannes Rasmussen. boede i den ene ende af centralen. De overtog huset og centralen, da Kathrine flyttede på De Gamles Hjem i Fabjerg, hvor hun døde i 1978. Hun blev begravet i Aalborg i samme gravsted som Andreas.

Da Katrine på sine ældre dage lod Rigmor Rasmussen overtage centralbestyrer posten, gik hun ofte en tur på De Gamles Hjem, for at besøge beboerne der, og hun sagde altid til Rigmor: ”Jeg går lige en tur op for at se til de gamle:” skønt de fleste af dem var yngre end Katrine. Rigmor der var dårligt gående, afløste først af og til Kathrine, for senere at overtage jobbet efter hende. Johannes der som sagt var vognmand, havde altid en lille arrig gravhund i førerhuset, der var heller ingen der vovede sig derind, hvis ikke Ras var til stede.

Rigmor og Ras fik en datter Bodil, damefrisør, gift med revisor Erik Sønderskov fra Nr. Nissum Bodil og Erik fik to børn Lene og Henrik.

Kilde: Krista Lauritsen

Det var et meget ringe antal abonnenter, der hørte under centralen. Der var næsten ingen almindelige lønmodtagere, der havde telefon i 1944, hvilket skyldtes, at det var meget bekosteligt at være abonnent. Årsagen til, at det var så dyrt skyldtes især de meget store anlægsomkostninger, og endvidere, at der skulle være 2 ansatte på centralen for at betjene centralens 40 – 50 abonnenter.

Det var især dyrt at benytte telefonen om natten og på helligdage, hvor den var lukket. Nogle sparede en del af telefonudgifterne ved at have en fællesledning, det kaldes parts telefon. Det havde den ulempe, at dem, der var med på ledningen, kunne høre hinandens samtale.

Kilde: Herluf Friis: Livet i landsbyen Fabjerg 1944 – 1949

Fabjerg Central blev etableret i 1907 med 10 abonnenter med Margrethe Maribo som bestyrer. I 1925 overtog Frandsine Kathrine Tordrup stillingen som centralbestyrer indtil 1960, hvor Rigmor Rasmussen overtog. Centralen blev automatiseret i 1971. I 1981 var der 300 abonnenter i Fabjerg.

Man tog telefonen og ringede op og blev så mødt med beskeden ”Centralen” og man bad så om nummeret eller oftest bare navnet eller fx, må jeg få brugsen (nr. 7). Når jeg (Fl.) ringede hjem en mandag og min mor ikke var hjemme, kunne Rigmor så give beskeden: ”Hun er ikke hjemme, hun tog bussen kl. 2 til Lemvig”.

Ligesom på nutidens Smartphones var centralen døgnbemandet, og hvis man ringede sent eller om natten, måtte centralbestyreren stå op af sengen, gå til omstillingsbordet, trykke på knappen til den kaldende abonnent, og sige ”Fabjerg” eller ”centralen”. Efter bestilt nummer måtte centralbestyreren så vente til samtalen var ovre, hvorpå hun igen kunne gå i seng.

Hvis man kom ”ind fra gaden” og gerne ville telefonere, gik man gennem entréen og ind i stuen, hvor omstillingsbordet stod. Her bad man om det nummer man gerne ville ringe til, og gik tilbage i entréen, hvor der var ophængt en telefon på væggen. Efter endt samtale gik man tilbage til Centralen og afregnede for samtalen.

Centralens operatør brugte høretelefon, og kunne gå ind på en hvilken som helst linje, der var i brug. Af og til kom der en ny telefondame, hvilket altid var spændende for vi drenge.

Kilde: Jens Jørgen G. Jensen og Flemming Overgaard: To Fabjerg-drenges erindringer fra 1950 – 1966

Adresse:
Fabjergstad 53
Stednavn:
Korshøj
Matrikelnummer:
19k Dal Anneksgaard