Niels Nielsen Hollands:
Aar 1882 havde Skoledirektionen paalagt Sognet at bygge en ny Skole i Sognets nordre Del. Der købtes 5 Td. Land fra Kjærgaard, hvorpaa en ny Skole til Afløsning af Biskolen blev opført. Skolestue, Beboelseslejlighed for en gift Lærer samt tilsvarende Landbrugsbygninger blev opført. Et Laan til denne Skoles Opførelse blev gjort paa ialt Kr. 6000 at forrente og afdrage i 28 Aar.
I 1882 blev der bygget en ny skole i den nordre del af Fabjerg på en udstykket jordlod, 5½ tdr. land, fra Kjærgaard. Efter den gamle regel hørte der landbrug til degneembedet som en del af degnens løn. Der blev bygget skolestue, beboelseslejlighed og landbrugsbygninger, og examineret lærer Jensen blev kaldet til embedet, som han havde til forsommeren 1888.
Ved sognerådsmødet, d. 30. Maj 1888, indstilledes lærer N.A.Kristensen, hidtil Gudum Nordre Skole til embedet, han arbejdede utrættelig, til han i efteråret 1923, på grund af alder, trak sig tilbage efter 35 års virke, han havde været sognet en meget god mand og en dygtig lærer. Han var med til at stifte vareindkøbsforeningen i 1900 og var fra begyndelsen i en længere årrække bestyrelsens formand.
Ved en afskedsfest for ham i forsamlingshuset, udtalte mange af sognets beboere tak og gode ord og især hans nabo, medlem af sognerådet, Søren Svendsgaard sagde tak i velvalgte vendinger, fordi Kristensen ved et godt og trofast arbejde gennem de mange år, havde søgt at lægge en god sæd i børnenes hjerter, til at stå imod kampen på deres livsvej. Både Kristensen og hustru fik overrakt værdifulde gaver.
Vi har i Fabjerg grund til, at være taknemlige over, at vi har været i samklang med vore degne, Poulsen og Kristensen, i årene de har været her.
Da børnetallet ved skolerne blev for stort, besluttedes det, i årene 1909-10, at oprette et forskolelærerindeembede. Der byggedes så ved hver skole en rummelig 2 klasses-skolestue-bygning og de gamle skolestuer, der var i forlængelse af lærernes beboelser, blev lavet om til beboelse for lærerinderne.
Nordre Skole blev bygget i 1909 og fik, mod en rimelig årlig leje, det nærliggende forsamlingshus som gymnastiksal.
I 1923 blev lærer M. Thomsen Fillerup kaldet til lærerembedet i Nordre Skole, han var lærer til 1940, da han søgte sin afsked efter 17 års virke, grundet en begyndende svaghed og hustruens pludselig død, hun havde hele tiden været hans hjælper i skolen med sangen, han kunne nemlig ikke selv synge.
Hans gerning i skolen var forløbet godt, han var i god kontakt med børn og forældre, han havde skoleeksamen med 1. karakter fra Nr. Nissum.
1940 kaldedes lærer Magne Linderoth fra Klitmøller til embedet i Nordre Skole, også han var udgået fra Nr. Nissum, han blev også kirkesanger.
Som lærerinde kom Marie Kirk til Nordre Skole 1909, hun fraflyttede i december 1912, hvorefter eksamineret lærerinde Johanne Jørgensen ansattes og ved sit jubilæum overraktes hun et sølvfad af beboerne.
Siden vi i 1909-10 fik lærerinder til at undervise de yngste klasser i skolerne, har dette vist sig at skabe tilfredshed.
Lærerinderne har alle været flinke og har udført deres undervisningsgerning med dygtighed og samvittighedsfuldhed.
Der er sket fremgang i skolerne i Fabjerg i de sidste 100 år, man får indtryk af visitatserne 100 år tilbage, at kundskaberne var mådelige.
Nu kan man se, at der er sket fremgang.
Fra Hardsyssels Degnehistorie
Fabjerg Nordre Skole
I 1882 blev der oprettet et fast lærerembede og en ny skolebygning opførtes. I 1909 byggedes to nye klasseværelser, og den gl. skole indrettedes til bolig for lærer og lærerinde.
Lærere
Jens Jensen underviste fra 1882-1888. *13. August 1858 i Østergaard Sevelskovby, Sevel sogn (Gdr. I. P. J.) opdraget hos farbroderen A.J. dim. fra Ran. 1879.
Huslærer 22. December 1879, lærer. i Vejrum s. Sk., 1. sep. 1882, lærer i Fabjerg n. Skole18. Marts 1888, førstelærer i Selde i Salling, indtil 1898, død 1. Marts 1909 begravet på Fasan kirkegaard i København, Udg. 1895: Vort Fædrelands Hist.
gift med Birgitte Marie Pedersen f. 1861 Øster Bjerg i Vejrum, 9 børn.
Niels Andreas Kristensen 1888-1923 *10. Januar 1855 i Tvis (Husmand Kr.Nielsen) elev på Emdrupborg Højskole 1975-78, vinterlærer i Tvis 1878-79, vinterlærer i Kjærbølling v. Ribe, de mellemliggende somre elev på Staby.
Dim. Blgd. 1881, samme år lærer i Gudum N. Skole, fast ansættelse 23. Februar 1882. 3. Juli 1888. Lærer i Fabjerg Nordre Skole indtil 1. oktober 1923, flyttede til Herning, gift 16. Sept. 1886 med Henrikke Bjerre fra Tvis Kloster *29. Januar 1862
Niels Marinus Thomsen 1924 *09-09-1875 i Stundsig, Horne Sogn v. Varde (Gdr. Kristen T.), 1895-96 vinterlærer i Sandet i Sdr. Felding Sogn.
Dim. N.N. 1899, 1. Sep. Vikar i Vejrs biskole i Oksby, 1. Nov. 1899 vinterlærer i Sdr. Gjørding Stationsskole, 1. Januar 1901 timelærer i Esbjerg, 1. Maj 1901 enelærer i Flø, Gravlev Sogn, 1. Maj enelærer i Tillerup Skole Tved Sogn, 1. Januar 1924 lærer i Fabjerg Nordre Skole, gift med Maren Madsen Lind f. 19. Juni 1872 i Øster Lind i Gudum.
Lærerinder
Marie Madsen f. Kirk 1909-12. *26. August 1887 på Harboøre (Strandfoged N. Chr. Kirk) dim. N.N. 1909 lærerinde i Fabjerg nordre Skole til 15. August 1912, søsteren Karen var gift med lærer Schriver Fabjerg Sdr. Skole.
Marie blev gift 3. Maj 1912 med trafikassistent Madsen.
Johanne Jørgensen 1913, *23. Juni 1886 i Sdr. Felding (Gdr. J.) dim. Vejle 1911. Lærerinde ved Friskolen i Sønderup pr. Støvring, vikar i Snejbjerg i 3 mdr., 1913 lærerinde i Fabjerg.
Ifølge Danmarks Kommunale Forvaltning.
Fabjerg Kommunes regnskab for 1926-27: udgifter til skolevæsen 8.958 kr.
Hauskov Villesen fortæller
Til de gamle lærerboliger var landbrugsejendom, men da de nye skoler blev bygget omkring 1910, blev det privatiseret. Lærer Poulsen drev det stadigvæk i Sdr. Skole, mens Lærer Kristensen i Ndr. Skole på det tidspunkt havde opgivet landeriet og i stedet havde han fået postindleveringen, postsækken fra Lemvig.
Ndr. Skole, som lå ved den gamle landevej Lemvig/Struer, var indrettet med to skolestuer med en gang foran, man havde toilet og tørveskur ved enden af lærerboligen og gymnastiktimerne foregik i forsamlingshuset, som lå tæt ved.
Der var to lærere ved Ndr. Skole, Marinus Thomsen kom til Ndr. Skole i 1924, han var gift med Maren Lind fra Ø. Lind i Gudum. De fik 6 børn
Aage, landmand, overtog Ø. Lind, gift med Ingeborg.
Anna, husholdningslærerinde, senere blev hun forstanderinde på Herlev pigehjem.
Jens, præst, senere provst på Fyn.
Gustav. lærer i Odense.
Marie, gift med Martinus Lind fra Nr. Dahl, han blev tømrermester i Holstebro.
Villiam, gartner i Holstebro.
Maren døde i 1938, og Marinus flyttede i 1940 til Holstebro og døde i 1948-49.
Frk Johanne Jørgensen *23-06-1886 i Sdr. Felding, dim. fra Vejle forskole sem., kom fra et vikarjob i Snejbjerg til Ndr. Skole i februar 1913. Hun var ugift, og lagde meget af sit fritidsarbejde i forsamlingshuset.
Frk. Jørgensen døde i 1976 i Lemvig.
Lærer Magne Linderoth kom i 1940 til Fabjerg Ndr. Skole fra Klitmøller, dim. fra Nr. Nissum sem. han var en dygtig regnelærer, og gjorde også meget ud af faget geografi.
I geografi timerne fik børnene, for eks. lov til at lave de forskellige lande i gruset i skolegården med mursten som byer, og inde i skolestuen havde Linderoth slået små søm i, til de forskellige byer på kortet, så kunne børnene få en håndfuld byer, som de så selv skulle placere.
Eftersidnings timerne foregik som regel om morgenen før skoletid, så måtte synderen sidde og indhente det forsømte, mens Linderoth spiste sin havregrød.
Magne Linderoth var gift med Hilda og de fik 5 børn,
Birthe, Leif, Hanne, Grethe og Kaare.
Efter at Linderoth i 1951 flyttede til Sommersted Ungdomsskole, blev lærer Vagn Sloth Odgaard fra Nr. Lem ansat. Han var gift med Esther og de kom til Fabjerg fra Bornholm, hvor Odgaard havde været lærer en del år.
Sidst i halvtredserne flyttede han med sin familie til Holstebro, hvor han underviste til sin død.
Esther og Vagn fik tre drenge:
Bjarne, Stener og Johannes, som efter sigende blev lærere alle tre.
Stener dimitterede i 1968, og blev i 1969 gift med Anny Toft, Annys mor Gerda Helene Klemensen er født i Øster Haurballe i Fabjerg. Stener var en hel del år ansat ved Hurup skole, men i 1995 startede han i nyt job hos en radio og TV forhandler i Hurup.
Efter Odgaard kom ægteparret: Gerda og Jens Hillgaard .
Gerda *22-12-32 i København.
Jens *08-05-31 i Galten i Østjylland.
Da Centralskolen blev bygget i Fabjergstad, købte Jens Pedersen Højgaard Ndr. Skole og anvendte klasseværelserne til fabrikation af bure og andet tilbehør til mink. Jens døde oktober 2006.
Huset blev solgt til et søskendepar, bror og søster Hanne Thorup og M. Olesen fra Bonnet, som restaurerede huset og boede i hver deres ende med hver deres familie.
Godtfred Kristensen fortæller
Første april blev lidt af en skelsættende dato for mig – jeg begyndte nemlig at gå i skole i Fabjerg Ndr. Skole.
Jeg havde fået en rygsæk, penalhus og en tavle med en griffel. Den første dag blev jeg fulgt i skole af min far, vores lærerinde Frk. Jørgensen havde far også haft i skolen, vi var 6 elever og jeg var den ældste.
Den næstældste var Krista Karlsen – hun var datter af landpost Johannes Karlsen og Johanne, hun var enebarn og var lidt præget af det.
Nr. tre var Axel Faddersbøl, hans mor var fysioterapeut og ugift, hun var en søster til Else i Svendsgård. Hun boede i Svendsgårds ”røgterhus” sammen med deres far og mor.
Nr. fire var Egon Dahl som var søn af Magda og Marinus Dahl – Marinus kørte mælk for Skødbæk Mejeri – de boede i Højtoft.
Nr. fem Aksel Stokholm Christensen var søn af Johanne og Niels Stokholm – de boede i Buggesboel. Niels var i mange år formand for Fabjerg Husmandsforening, så mor og far havde en del med ham at gøre. Niels var altid en glad mand.
Nr. seks var Viggo Larsen søn af Maren og Lars Larsen – Lars var skovarbejder og skorstensfejer.
Aksel og Viggo var nabobørn og var et år yngre end vi andre – hvorfor de kom så tidligt i skole ved jeg ikke – men jeg har altid sagt at det var fordi forældrene ikke kunne styre dem….
Frk. Jørgensen – det kaldte vi hende altid – var en meget rar ældre dame af typen med knold i nakken.
Vi gik 4 dage om ugen fra 13.00 – 16.00 og i vinterhalvåret gik vi fra 9.00 – 16.00 med en times middagspause, så nogle af os kunne nå at cykle hjem og spise.
Fabjerg Nordre Skole 1950 – 1955.
Fra venstre: Lærerinde frk. Johanne Jørgensen, Maren og Marinus Thomsen |
Fabjerg Nordre Skole 1911
|