Fabjergstad 31 – Fabjerg Alderdomshjem

Alderdomshjem i Fabjerg

Avisreferat fra omkring 1960.
Tegninger er udarbejdet til et stort kommunalt byggeri ved landevejen vest for Fabjerg by, men hvornår det kan påbegyndes, afhænger helt af boligministeriet. Fabjerg sogneråd har sikret sig en grund til opførelse af både en centralskole og et nyt alderdomshjem ved landevejen lige vest for Fabjerg by og man håber inden længe, at få byggetilladelse til centralskolen, medens det muligvis vil trække lidt ud, inden man kan komme i gang med opførelsen af alderdomshjemmet.
Arkitekt Hempel Lemvig har tegningerne færdige, både til centralskolen og alderdomshjemmet, der tænkes opført på hver sin side af landevejen, på et areal tilhørende Ane Pedersen Højlund. Kommunen har endnu ikke købt grunden, men har den på hånden. Man har ikke villet afslutte handelen, før man havde endelig sikkerhed for, at centralskolen kunne opføres på det pågældende sted.
Der skulle være fri bane herfor, hvis der ikke kommer begæring om afstemning angående sognerådets beslutning om, at nedlægge Fabjerg nordre skole. En sådan afstemning skal finde sted, hvis mindst 80 pct. af skoledistriktets beboere afgiver skriftlig begæring herom; men fristen for en sådan begæring udløber i dag.

Moderne centralskole til 545.000 kr.
Den nye centralskole skal opføres syd for landevejen. Der bliver i skolen 4 normalklasseværelser, klasseværelse til 8. skoleår, ungdomslokale og særundervisningslokale. Endvidere vestibule, der samtidig bliver ungdomssal, et bibliotekslokale, sløjdlokale, både for træ og metalsløjd, skolekøkken, gymnastiksal og lærerværelse. Håndværkerudgifterne og anskaffelsen af inventar er anslået til at beløbe sig til 540.000 kr.

Den nye skole bliver meget moderne indrettet, bygningskomplekset bliver delt op i tre afdelinger, en del af komplekset bliver forsynet med fladt tag, det såkaldte built-up-tag, idet bygningerne skal være lavest ud mod vejen og højere bagved, for at det ikke skal komme til at virke for voldsomt, når alderdomshjemmet ligger lige overfor. På den grund, der er til rådighed til skolebyggeriet, er der også plads til boldbaner.
Endvidere skal der i første omgang opføres 3 lærerboliger og senere en 4. lærerbolig. Disse huse kommer til at ligge spredt på terrænet.

Nyt alderdomshjem med kommunekontor.
Alderdomshjemmet, som skal opføres på den nordlige side af vejen, bliver delt op i tre afdelinger. Første afdeling er en selvstændig bygning, bestående af 13 værelser til de gamle, plus sygeværelse, samt tekøkken og toiletter. Derefter kommer en mellembygning, med fuldstændig fladt tag, hvor der bliver vestibule. Mod vest bliver der en bygning, som mod syd indeholder opholdsstue og spisestue og i forbindelse hermed køkkener, endvidere bestyrerinde lejlighed og 4 personaleværelser. Endelig skal der i bygningen være kommunekontor og mødelokale.
Det er lykkedes, at få planen lavet således, at man fra køkkenet kan servere direkte til opholdsstuen, spisestuen og sognerådets mødelokale. Endvidere er der ved indretningen lagt vægt på, at de gamle ikke skal føle sig isolerede, men kan følge med i, hvad der foregår omkring dem, idet der fra opholdsstuen er udsigt både til landevejen, indgangen til centralskolen overfor, og til indgangen til selve alderdomshjemmet og kommunekontoret. For alderdomshjemmets vedkommende lyder overslaget på 350.000 kr. i håndværkerudgifter og inventar. Centralskolen og alderdomshjemmet bygges i en stil, så de kommer til at svare til hinanden, således at hele nybyggeriet får karakter af en helhed.

Fra sognerådsprotokollen.
Onsdag 10. Februar 1965 var der møde med arkitekt Hempel på Missionshotellet i Lemvig. Der forelå igangsættelsestilladelse til bygning af et nyt alderdomshjem i Fabjerg, og efter at sognerådet havde gennemgået tegningerne, og fundet nogle besparelser, enedes man om, at påbegynde byggeriet.
Lørdag 27. marts blev de indkomne tilbud på det nye alderdomshjem åbnet i overværelse af  tilbudsgiverne. Lørdag 2. April var der igen møde med arkitekt Hempel og følgende fik overdraget arbejdet med det nye alderdomshjem:
Murerarbejdet: Erling Jensen Mors                                                   164.204
Tømrerarbejdet: Erik Abildgård Lemvig                                             98.000
Udvendig snedkerarbejde + glas: G. Mortensen Bækmarksbro    44.850
Indvendig snedkerarbejde: Gunnar Mortensen Bækmarksbro     47.459
Centralvarme: Varme, Schmidt Herning                                            40.778
Vand og sanitetsarbejde Vagn Kjelddahl Nr. Nissum                      29.741
Elarbejdet: J. S. Borum Nr. Nissum                                                     24.000
Isoleringsarbejdet: Holstebro Installationsforetning                         5.113

Onsdag den 26. Maj 1965 vedtoges det at søge kommunekreditforeningen om et lån på 985.000, i 19. Serie til 4½ % rente, til dækning af udgifterne ved bygning af et nyt alderdomshjem, og den 6. September forelå der tilbud fra kommunekreditforeningen på et lån på 500.000, at afdrage i 20 år. Tilbuddet godkendtes.
Det bestemtes at søge optagelse af et lån på 325.000, at afdrage i 30 år, hos et livsforsikringsselskab til delvis dækning af udgifterne ved det nye alderdomshjem. Og den 11. Februar 1966 vedtog man et tilbud fra Hafnia på et lån på 496.715 til kurs 68.43 og 4½% rente, at afdrage i 30 år, med lige store halvårlige afdrag på 8.278,58
Medlemmer af Sognerådet: Niels Kamstrup, Jens Borum, J. P. Christensen, Anton Tang og Anders Kallesøe.

I marts blev et nyt sogneråd konstitueret: Peder Stokholm, Niels Kamstrup, Chr. Villesen, Else Gjørup Rasmussen og Anders Kallesøe. I april vedtog man, at søge en bestyrerinde til alderdomshjemmet, hun måtte gerne være gift. Der skulle indgives skriftlig ansøgning senest 17. April.
18. April 1966 forelå der meddelelse om, at amtet havde godkendt det ønskede lån på 496.715 fra Hafnia. De indkomne ansøgninger blev åbnet og man fandt frem til tre, som man ville tale nærmere med.
28. April blev Tove Lykke Christensen og Aksel Poulsen ansat som bestyrerpar på det nye alderdomshjem fra 1. Juni 1966, dog således at ¾ af Aksels arbejde, skulle foregå på skolen.
9. Maj købtes møbler fra F.D.B. til dagligstue, spisestue, kommunekontor, bestyrerindens kontor og pigeværelse. Det bestemtes at afholde indvielsesfest 29. Juni 1966 med underholdning af lektor Troelsen Silkeborg.
Mandag 4. Juli afholdtes det første sognerådsmøde på ”De Gamles Hjem”
5. September bestemtes det, at lade gartner Jensen Asp plante nogle træer omkring De Gamles Hjem. 3. oktober bestemtes det, at ansøge amtsrådet om en godkendelse af, at bestyrerparret på De Gamles Hjem aflønnedes efter overenskomst for ufaglærte bestyrerpar, dog således at ¾ af Aksels Poulsens arbejde var på skolen.
7. November vedtoges det, at indhente tilbud på en rulle til De Gamles Hjem.
4. september 1967 forelå der en ansøgning fra bestyrerinden, om hun måtte leje 2 piger fra 1. November, sognerådet ville hellere anbefale, at hun fik mere konehjælp.
7. oktober forelå der en ansøgning fra Fru Poulsen, om hun måtte ansætte to piger pr. 1. November til henholdsvis 1.000 og 1.100 pr. måned.
Sognerådet mente, det var mere, end Hjemmet kunne bære. 7. juli 1969 bestemtes det, at opsige bestyrerparret på De Gamles Hjem til 1. Oktober, og at søge et nyt par til samme tid.
4. august forelå der en klage fra bestyrerparret over den opsigelse, de havde fået.
Det bestemtes, at købe en kørestol til De Gamles Hjem for 850 kr.
I august åbnede man de nye ansøgninger, og 25. August fik Benny og Hjalmar Agger Andersen jobbet på samme betingelser, som amtsrådet havde godkendt.
6. oktober vedtoges det, at lægge et værelse til bestyrerlejligheden på De Gamles Hjem, samt at der skulle betales 4,00 kr. for hver gæst, der spiste på hjemmet.15. december bestemtes det, at Hjalmar Agger kunne købe bilgaragen ved De Gamles Hjem for 2.000 kr. 18. Marts 1970 bevilgedes en gangstol til De Gamles Hjem og det vedtoges, at bytte garagen med en elektrisk pålægsmaskine til brug på de gamles hjem. Pålægsmaskinen tilhørte Hjalmar Agger, begge effekter ansættes til 1.200. Efter Benny og Hjalmar Agger Andersen blev Mikkelsen bestyrer og efter ham kom Ruth og Robert Simonsen.

Altså i 1962 blev der bygget et nyt plejehjem for sognets beboere i Fabjergstad, til afløsning af det gamle asyl på Engelundvej, et plejehjem, der havde fungeret godt i en snes år. Men så, allerførst i 1980’erne kom Lemvig Kommune på den ide, at sælge Fabjerg Plejehjem til Ringkøbing Amt, som så ville ombygge det til Amts Psykiatrisk Plejehjem. Der blev, som man nok kunne tænke sig, opstandelse i sognet, hvor skulle man nu sende de ældre medborgere hen?  Til Gudum Plejehjem blev der sagt. Og derudover blev der sagt, at hvis man ikke fik solgt plejehjemmet nu, kunne man risikere at stå med de tomme bygninger om nogle år, når den alligevel skulle nedlægges.

Der blev holdt en del møder og der blev sagt mange kloge ord om plejehjemmets fremtid, men beslutningen var taget. Plejehjemmet blev bygget til og bygget om for flere millioner, og det var amtet, der betalte.

Det Amts Psykiatriske Plejehjem, Kærhuset, er blevet en integreret del af Fabjergstad, og Ældreboligerne på hjørnet af Fabjergstad og Engelundvej, som den daværende bestyrelse i Sogneforeningen sloges så bravt for at få, er blevet et godt sted at bo. Kærhuset rummede 22 personer, da det i 2006 stod færdigbygget. Det er et flot og godt sted at være for dem, som har et psykisk handicap.

Da De Gamles Hjem blev solgt til Amtspsykiatrisk Plejehjem blev Inge Lise Nielsen bestyrerinde, efter hende kom Lis Bjørndal. Så blev den ledet fra Kafferisteriet i Holstebro, dags dato er Jens Kruger Rasmussen leder af Kærhuset. Kærhuset har udviklet forskellige metoder, som virker positivt i mødet med personale og demente. Det er den viden, det såkaldte Mobilt Instruktør Team, nu kan undervise i,  på Kærhuset. I Jens Kruger har man fået en dygtig leder, som forstår sig på sit klientel, og som yder personalepleje.

Adresse:
Fabjergstad 31
Stednavn:
Fabjerg Alderdomshjem
Matrikelnummer:
19cq Dal Anneksgaard