Fra Mary Kirstine Olesens slægtsbog:
Søgaards ejer Søren Nielsen solgte i 1818 parcellerne 2 og 3 af Søgaard, til Christen Jensen Heerup og i 1824 overdrager Christen Jensen Heerup skødet til Christen Laursen Vintergaard.
Christen Laursen overdrager 28. december 1830 Søgaardhus, V. Søgaard, og parcellerne nr. 2 og 3 af Søgaard-ejendomme i Fabjerg Sogn til sønnen Laurids Christensen for den akkorderede købesum af 50 rigsbankdalere på følgende vilkår og betingelser:
Endvidere forbeholder jeg for mig og min kone Ane Cathrine Pedersdatter, i det herved solgte sted, som kaldes Søgaardhus, på vor levetid, i hvilken henseende det lille sovekammer, hvor vi for tiden ligge, forbeholdes mig og kone til daglig opholdsværelse. Jeg og førnævnte kone skulle, saa længe vi leve, uden vederlag nyde kost og daglig føde ved køberens bord og dermed være fornøjede, saaledes som han og hans familie selv leve. Køberen skal føde og græsse for mig og kone et faar med dets lam, lige med sine egne hvert aar, saa længe vi leve. Køberen skal levere mig aarlig 10 karduser tobak, som han betaler og afhenter, ligesom jeg faar brug derfor. 5.
Endvidere forpligtes køberen til at give hans søster, min yngste datter, Birthe Christensdatter en god fyrrekiste med maling forsynet, samt laase og beslag, ligeledes en god vadmelsdyne og 2de hovedpuder; dragkisten og sengeklæderne anslaas til en værdi af 16 rigsbankdalere, rede sølv. I sygdoms tilfælde skal køberen forskaffe mig og kone forsvarlig opvartning og pleje på hans bekostning. Naar min kone og jeg ved døden afgaar, skal køberen besørge og bekoste os en anstændig begravelse efter egnens skik og brug, hvorimod alt, hvad vi ved døden efterlade os, da skal tilhøre køberen eller efterkommende ejer.
Endvidere skal køberen forsyne mig og kone med gode anstændige klæder saa længe vi leve, som vi kunne være tjente med, og uden at vi dermed sættes i nogen bekostning Stedet maa ikke sælges uden at aftægten reserveres. I dette køb følger et lidet stykke ejendom, som har underligget Pindsboel og tilhører mig efter skøde af 25. november 1802 fra Morten Sørensen.
Og da køberen har betalt købesummen 50 rigsbankdalere rede sølv ved at indfri en af mig til købmand M. Smith i Lemvig udstedt panteobligation for 50 rbdlr. rede sølv, som hæfter på stedet, ved at udstede en ny obligation og i øvrigt indgaaet for sig selv, arvinger eller efterkommende ejere, at opfylde det mig og kone her foran betingede ophold m.m. i enhver henseende. Så tilskøder jeg ham herved hernævnte sted Søgaardhus med dets bygninger og ejendomme som formeldt, samt besætning, ind- og udbo, hvilket alt han skal eje, bruge og beholde som hans fuldkomne ejendom med samme rettigheder, herligheder og forpligtelser, som jeg selv har været ejer deraf, da jeg altid er pligtig til at hjemle ham det solgte paa lovlig maade.
For det stemplede papirs skyld anslaas aftægten saaledes
Husværelse, føde og klæde årlig 16 rbdl.
Tobakken anslaas aarlig 1 rbdl og 3 mk.
1 faar med lam at føde og græsse 1 18 3 mk.
Hvilket fem gange taget udgør 92 3 ”
dertil begravelser 16
præstationer efter 5. post 16
Endelig købesummen 50
———————— ——————–
tilsammen 170 3
Hvorefter det stemplede papir er forbrugt.
Til bekræftelse under mit navn og segl i 2de vidners overværelse
Skrevet i Lemvig den 28. december 1830
Christen Laursen Wintersgaard
(med paaholdt pen)
Laurids, Laurs eller Laust Christensen *1798, søn af Christen Lauridsen og Anne Catrine (Pedersdatter) Gottrup, var egentlig døbt Lauritz og enkelte gange, bl. a. ved hans død, nævnes han med tilnavnet Vintersgaard efter sit fødehjem i Fabjerg Sogn. Laurs overtog 28. december1830 faderen Christen Laursen Winthersgaards ejendom Søgaardhus. Ved matrikuleringen 1844 fik Søgaardhus mtr. nr. 65
Ungkarl Laurids Christensen Vintersgaard i Fabjerg (34) aar gift 28. okt. 1832 i Fousing med pigen Johanne Andersdatter af Nøgelgaard (24 aar)
Johanne var født 07-09-1808 i Nøgelgaard i Fousing, datter af Anders Henriksen og hustru Ane Jensdatter – ved Johannes konfirmation i 1823 karakteriseres hun som temmelig god i kundskaber og udmærket god i opførsel.
Johanne Andersdatter, døde som aftægtsenke i Søgaard i Fabjerg 16. februar 1889 – 80 aar gl.
Johanne og Laurids Christensen i Søgaardhus fik 10 børn: 7 sønner og 3 døtre
3 sønner døde som smaa og 1 søn døde som 13 aarig.
Den ældste søn Christen overtog Søgaardhus i 1866 for 800 rdlr.
200 rdlr var kapitaliseret til aftægt til forældrene.
200 rdlr, var sat til fire af hans søskende Ane Lauritsen i Søgaard Fabjerg, Ane Kathrine i Korslundhus Fabjerg, Kirsten i Kjær Fabjerg og Jens Bjerg Fabjerg
og saa overtog han en obligation til Christen Christensen Sodborg paa 400 rdlr.
Engang i 1880´erne har familien forladt ejendommen og andre familier er rykket ind
Laurids Christensen døde 1886.
Ved overtagelsen af Søgaardhus blev følgende tidstypiske skøde og aftægtskontrakt udfærdiget (stavemåden er lettere normaliseret)
Jeg underskrevne Laurs Christensen tilstaar med dette skøde at jeg har solgt og afhændet, ligesom jeg herved sælger skøder og aldeles afhænder til min søn Christen Laursen, min ifølge skøde af 28. december 1830, tinglæst 9. januar 1933, tilhørende ejendom Søgaardhus med jordtilligende, der er parcellen matr. nr. 65 af Søgaards ejendomme i Fabjerg Sogn med hartkorn 4 tdr. 1½ album gammelskat 4 rdlr, tillige med denne ejendoms mig uden adkomst tilhørende kirke- korn- og kvægtiende og den mig for tiden tilhørende besætning, inventarium, ind- og udbo. Dog forbeholder jeg mig og hustru ret til af samme at forlange udleveret, til afbenyttelse i vor livstid, sengeklæder og genstande af det solgte indbo, som vi maatte ønske.
I stedet for en del af købesummen svarer min søn og stedets fremtidige ejere mig og hustru Johanne Andersen alle vore levedage saadan aftægt, som herefter bestemmes. Saa længe jeg og hustru er tilfredse forblive vi sammen med min søn eller husets fremtidige ejere og erholder ham eller dem og deres familie vor op- og underholdning, vask, pleje og renlighed; men ønsker vi begge eller den længstlevende heri forandring, da skal husets ejere straks afstaa til os vort nuværende sovekammer og køkken, samt belejlig, beliggende hus til vort ildebrændsel og da uvægerligen alle vore levedage levere og præstere os følgende naturalier:
Aarlig 2 tdr. rug, 4 tdr. byg, 4 skæpper bygmalt, 3 lispund oksekød, 8 pd. flæsk, 2 lispund smør, 8 snese æg, ost og en skp. salt.
Disse genstande leveres kvartalsvis med 1/4 den første dag i kvartalet forud,
1½ lispund kandis sukker, 1½ pd. kaffe, 6 cikorier og 6 potter brændevin, leveres os med 1/3 til hver af aarets store højtider. Om foraaret leveres os to store torsk og 2 snese hvillinger og om efteråret 1 stor torsk og 2 snese hvillinger.
Videre leveres os med større og mindre kvantum, naar forlanges, 10 pd. Skraatobak og i rette bjergningstid 4 læs skudtørv og 1 læs lyng, hvilket brændsel tilkøres og indsættes frit i vor brændselslejlighed.
Daglig: 2 potter nymalket mælk.
Andre præstationer: Hvad enten vi tager kosten ved husets ejers bord, eller vi holder vor egen husholdning, føder og græsser han 1 faar med yngel i, for os.
Huset ejer holder os med renlighed og vask, samt yder os forsvarlig pleje og fri læge og medikamenter i sygdoms og alderdoms tilfælde, ligesom han også besørger vort korn formalet og bagt til brød, samt vort øl brygget. Husets ejer vedligeholder vor aftægtslejlighed aarlig.Ved at tilfalde vore gangklæder og ved den længstlevendes død tillige det mere, som da maatte forefindes efter os, er husets ejer pligtig at bekoste os en anstændig begravelse.
Dør min hustru før mig, da bortfalder ved hendes død den halve aftægt med undtagelse af brændevinen, skraatobak, ildebrændsel og faars græsning. Bliver min hustru den længstlevende, da bortfalder ved min død den halve aftægt med undtagelse af ildebrændsel og faars græsning, skraatobak bortfalder ganske.
Den her stipulerede aftægt med følgende præstationer anslaar vi skønsmæssig til 40 rdlr. aarlig eller for 5 aar 200 rdlr. hvorimod intet beregnes for vore begravelser, da køberen ikke har paataget sig at besørge begravelserne, for de ham herved overdragne ejendomme og ejendele; men for de gangklæder og det mere, som vi ved vores død maatte efterlade os.
Og da min søn Christen Laursen, som vederlag for overdragelsen har indgaaet paa, at svare til den paa ejendommen hvilende første prioritetsgæld 400 rdlr til Christen Christensen Sodborggaard Rom, ligesom ogsaa til den her, til sum 200 rdlr kapitaliserede aftægt til mig og min hustru og han samtidig herved udsteder obligation for 200 rdlr til de af hans søskende, mine børn, der ikke har faaet arv, saa kvitterer jeg herved for købesummen 800 rdlr skriver ottehundrede rigsdaler rigsmønt og erklærer, at de herved overdragne ejendomme og ejendele fra dags dato er min søn Christen Laursens lovlige og rette ejendomme og ejendele og jeg forpligter mig til at hjemle ham ejendomsretten til det hele overensstemmende med lovgivningen.
Jeg Christen Laursen indgaar for mig og stedets fremtidige ejere på forestaaende aftægtskontrakt og stiller jeg den af mig herved overdragne faste ejendom med kirketiende til sikkerhed for aftægten næstefter den sum 400 rdlr til Christen Christensen, som jeg har overtaget og endvidere næst efter en sum 100 rdlr., som jeg har forbeholdt mig at optage forud for aftægten, saaledes næst efter i alt 500 rdlr.
Videre bekendt med og frafalder retsanmærkning i anledning af, at der i panteboegn henstaar uudslettet en på ejendommen hvilende gæld 600 rdlr til Christen Laursen efter en i 1819 tinglæst obligation, ligesaa er vi bekendte, men frafalder retsanmærkning i anledning af, at der i pantebogen henstaar en på ejendommen hvilende tinglæst lejekontrakt på jord til Christoffer Wolfram.
Til bekræftelse ved vore underskrifter i vitterlerlighedsvidners overværelse begæres dette dokument læst dels som skøde og dels som pantebrev for aftægten.
Søgaardhus i Fabjerg den 17. juni 1866
som sælger Laust Christensen
m f. p.
som køber Christen Lauritzen
Til vitterlighed
Jens Henriksen Lund Mads Christensen
Dette afsnit hører hjemme under Vintersgaard
Niels Vintersgaard * 1706, død 1756.
Inger Eriksdatter *1690, død 1763.
Niels Vintersgaard overtog i 1725-30 fæstet af Vintersgaard Fabjerg.
Af Vintersgaards 7 tdr. 2 skp. 3 fjkr. 2 alb. Hartkorn tilhørte de 5 skpr. 1 eller 2 alb. Fabjerg Kirke, mens resten tilhørte ejeren af herregaarden Kabbel i Nørlem Sogn, da herregaarden med underliggende bøndergods ved skøde af 1718 blev solgt til Niels Overgaard af Kvistrup var Vintersgaard blevet bortfæstet til Poul Olesen og sønnen Bertel Olesen. Niels maatte have efterfulgt disse fæstere af Vintersgaard.
Da Kabbel i 1759 blev overdraget til Jens Wandborg senere adlet til Stjiernhielm nævnes Nielses svigersøn og efterfølger Laurs Christensen som fæster af Vintersgaard.
Niels blev gift omkring 1730 med Inger Christensdatter, da hun var 16 aar ældre end ham, var hun antagelig enke i Vintersgaard, da Niels kom til.
Hendes første mand kunne maaske være den i 1718 nævnte Bertel Poulsen. Da hendes ældste søn var sønnen Christen, kunne hun måske have været datter af Christen Jensen, som var fæster af Vintersgaard.
Hun var mor til 4 børn; men kun de to yngste var Niels med sikkerhed far til de to første var fra Ingers første ægteskab. Børnene var Christen Vintersgaard *1730
Mette Kirstine Vintergaard *1727 konfirmeret 1744 som 17 aarig, gift med Søren Mortensen, der nævnes med tilnavnet Lundgaard, senere Pind, efter henholdsvis fødegaarden og ejendommen Pindsboel, hvor han var bosat.
Mikkel Nielsen Vintersgaard, senere Serup *1730-36 bosat i gaarden Serup i Gudum – gift 1762 med Margrethe Jensdatter.
I 1770´erne begik Mikkel Serup en række heldige tyverier i Skodborg Hjerm Herreder; men blev tilsidst afsløret og fanget.
Kort efter nytaar 1778 havde den ugifte Henrik Madsen i St. Nørby i Asp natlig besøg af stortyvene fra Gudum, Mikkel Serup og hustru og deres kompagnon Jens Trudsø. De havde været paa tyvetogt i Navr og på hjemvejen besluttede de at aflægge den enlige mand et besøg. Tyveriet forløb heldigt nok, de var drevne i faget; men snevejret som skulle dække tilbagetoget, holdt pludselig op, og let frost lod sporet staa tydeligt efter dem. En lille skavank ved det ene hjul blev et fældende bevis, der satte punktum for mange tyvetogter, som nu blev trevlet op. Og så blev det kagstrygning og arbejde i jern paa livstid for de to mænd og spindehuset i lang tid for konen.
Kirstine Margrethe Nielsdatter Vintersgaard *1733
Christen Lauridsen Vintersgaard *1759, søn af Laurs Christensen og Kirrstine Margrethe Nielsdatter Winthersgaard, gift med Anne Catrine Pedersdatter Gottrup *1767 i Humlum, datter af Peder Pedersen Gottrup og Birgitte Jensdatter Toftum.
Senest 1798 overtog Christen Lauridsen fødehjemmet Vintergaard i Fabjerg Sogn paa 7 tdr hartkorn.
Gaardens bygninger beskrives nøje i den vurdering eller taksation til brandforsikringen der fandt sted 15. marts 1799. Christen Lauridsen fik hurtigt brug for denne forsikring, for 1 pktober 1804 brændte gaardens stuehus, der laa som vestlænge i gaarden. Brandskaden vurderedes 3. oktober 1804. Og 24. august 1805 takseredes gaardens nye stuehus, der ligeledes laa mod vest, senere i 1800-tallet blev der bygget stuehus i gaardens østside, hvor det nu ligger. Ved købekontrakt af 23. november 1798, købte Christen Laursen Winthersgaard gaarden Whintersgaard til selveje af godset Kabbels ejer Hans Jacob Lindahl. Landvæsenkommissær, herredsfoged i Skodborg Vandfulds Herreder, samt byfoged i Lemvig.
Ved skødets udstedelse 24. juni 1799 udstedte Christen Laursen Vintersgaard en panteobligation på 500 rdlr til den almindelige Enkekasse med første proritet i gaarden, samt en obligation på 346 rdlr 5 mk 9 sk til sælgeren Byfoged Lindahl. Nogen beløb til udbetaling synes Christen Laursen ikke at have haft.
Ved folketællingen i 1801 oplyses om familien i Vintersgaard
Christen Lauridsen 40 aar gaardmand
Anne Cathrine Pedersdatter 33 aar, hans kone, begge i første ægteskab.
Peder Christensen 8 aar
Kirstine Margrethe Christensdatter 4 aar
Laurids Christensen 3 aar
Laurids Christensen 79 aar nyder ophold paa gaarden
Kirstine Margrethe Nielsdatter 67 aar, hans kone, begge i første ægteskab
1 tjenestekarl
Anne Cathrine og Christen Laursen fik 8 børn
Peder Christensen *1793
Kirstine Margrethe Christensdatter, *1794 – død senest 1796
Kirstine Margrethe Christensdatter *1796
Lauritz Christensen *1798
Mads Christensen * 1801
Mads Christensen 1804
Niels Chrstian Christense * 1809 konfirmeret 1825
Birgitte Christensdatter * 1812 – konfirmeret 1829
Efter 25 aars forløb hvor han havde solgt godt en tdr. hartkorn fra gaarden, gik Vintersgaard til tvangsauktion. Auktionen fandt sted på foranledning af nævnte
Enkekasse, hvis pant i gaarden blev udslettet af tingbogen 22 december 1824.
Samme dato blev auktions skødet af 13 dec. 1824 til proprietær H. C. Lund til Kongensgaard Nr. Nissum tinglæst. Lund var på tredje auktion 17. august 1824
blevet højstbydende med 319 rdlr. sølv for Christen Laursens gård Vintersgaard
der ved matrikuleringen i 1844 fik matrikel nr. 19. At Christen Laursen i 1824 maatte lade Vintersgaard, hvor hans forældre og bedsteforældre havde boet før ham, gaa paa auktion skyldtes den store landbrugskrise frem til 1828.
Christen havde ellers i 1810 solgt godt 1 tdr. hertkorn fra gaarden. Ved skøde af 20.
juni 1810, læst 12. marts 1812, solgte han for 200 rdlr. parcel nr. 4 af Vintersgaard til Mads Pedersen Nørgaard, denne parcel fik i 1844, da den ejedes af Morten Sørensen og kaldtes Vintersgaardhus, mtr. nr. 51 og blev sat til godt 5 skp. hartkorn.
Samtidig i 1811 solgte Christen Laursen parcel nr. 6 af Vintersgaard til Jens Pedersen i Marieboelhus til forening af denne ejendom.
I 1824 købte Christen Laursen Søgaardhus, V. Søgaard, af Søren Nielsen.
I 1830 overdrog han ejendommen til sønnen Laurs eller Laurids Christensen
Christen døde som aftægtsmand i Søgaardhus i 1833.
Anne døde som aftægtsenke i Søgaardhus 19. juli 1854, 88 aar gl.
I 1844 var Jens Henriksen ejer af Vintersgaard, der i 1853-54 af Laust Madsen solgtes til Jens Johan Anthonsen Wiborg.
Peder Bjerg fortæller – 1951
Poul Frandsen og Petrea solgte V. Søgaard til Laurids Feldborg og Dagmar, som solgte den til Marinus Jensen fra Korslund, som solgte den til sin bror Peder Jensen, som solgte til broderen Valdemar Jensen, som var gift med Agnes
Krista fortæller:
Valdemar *01-02-1902, købte Vester Søgaard i 1935 med 20 tdr. land, samme år blev han gift med Agnes Krarup *20-08-1901 i Hedevang i Møborg.
Agnes og Valdemar fik to piger
Kirsten *15-12-1936, bor i Holstebro.
Karen *12-04-1938, gift med Vagn Andersen født i Hvirgeltoft Fabjerg, overtog Vester Søgaard i 1969 efter Karens mor, Agnes Jensen.
Agnes Jensen flyttede til Landbolystvej i Lemvig.
Karen arbejdede på pensionisthøjskolen i Nr. Nissum og Vagn var på slagteriet.
Karen og Vagn fik 4 børn
Leif maskinsmed, gift med Susanne Kjøbmand.
Susanne og Leif fik tre børn Camilla, Simon og Jeppe.
Lisbeth *1967, gift med Leif fra Thyborøn, Lisbeth og Leif fik 2 børn, bor på Thorsvej i Lemvig.
Lene *03-02-1971, gift med Torben Claudi Mortensen Kjellerup ved Rødkjærsbro. Lene og Torben fik 3 drenge.
Louise * 1984, pædagog
Karen og Vagn solgte i 2005 V. Søgaard til Solveig og Poul Erik Bagger Smedslund, som så igen solgte bygningerne til
Karina Krarup Jensen og Mekaniker Johannes Lind.
Karina er børnepædagog og Johannes er falckredder
Karina og Johannes fik en datter Ella Zita Krarup Lind *2010.