Fabjergkirkevej 51 – Fabjerg Andelsmejeri

Peder Bjerg:
Omkring midten af 1880’erne begyndte man at bygge andelsmejerier, og tanken kom også til Nr. Nissum og der blev holdt møder derom Far var dernede for at høre om folk fra Fabjerg ikke kunne komme med; men det kunne der nok ikke være tale om.
Derefter blev sagen om at bygge et mejeri i Fabjerg, når der kunne tegnes 400 køer, drøftet mellem mændene i Fabjerg og Romboerne, dette resultat opnåedes, og man begyndte med byggeriet, og mejeriet stod færdigt 1. August 1887 til at modtage mælken, der var en del af de større gårde, som ikke ville være med, jeg nævner Lissumkjær, Hyldgaard, Svendsgaard, Kjærgaard, Søgaard, Rottersgaard o, fl.Den første mejeribestyrer hed Jens Sund, derefter Mads Bechgård, Jens Chr. Roesgård, Korshøj Nielsen og Nielsen, som vi har nu.
Den første formand hed Vorits og boede en kort tid i Bloksgaard, sognefoged J. Borum var kasserer. Ved generalforsamlingen var det sådan, at det var køerne som på en måde havde stemmeretten, indtil 4 køer 1 stemme, derover og indtil 8 køer 2 stemmer.. Det blev dog efter nogle år ophævet til almindelig stemmeret.
Mejeriet gik nu støt og med tilgang af nye interessenter, fra Nr. Lem var mange med deriblandt Kabbel, også fra Lomborg kom der mange nye folk med, Sdr. Raunsbæk, Vilhelmsborg og Ørtsgaardene blev også interessenter.
Nu gik det godt et stykke tid; men så blev der fremsat tanker om at bygge et nyt mejeri enten ved Smed Nørgaards eller Skødbæk. Det blev Skødbæk og til det nye mejeri gik hele Nr. Lem og en del af Fabjerg sogn.
Så kom Lomborg Mejeri og dertil gik alle fra Lomborg og ikke så få fra Rom, til sidst kom Lemvig Mejeri og den tog alle Romboerne på 5-6 stykker nær. Nu blev Fabjerg Mejeri fra at være et stort mejeri til et lille mejeri.
Niels Nielsen Hollands:
I 1880’erne begyndte Andelsmejerierne at blive bygget i vort Land. Mejeriet her i Fabjerg blev bygget 1887, og de fleste Beboere blev tegnet som In­teressenter. Mælkekuske blev hyret til at fragte Mæl­ken til Mejeriet. Mælken skummedes, og af Fløden lavedes Smør­ret, og siden da er sket stor Udvikling paa Mejeri­væsenets Omraade.
Mælkemængden er blevet meget større, og Smørret er blevet af finere Kvalitet, og Smør og Mejeriprodukter er ved at være verdens­berømte. I Dag er det nok alligevel saadan, at baade Leverandør og Mejerifolk maa anstrenge sig for at beholde 1. Rangspladsen.
Da Bodil og Roesgaard oplevede 25 Aars-Dagen for deres Virke paa Fabjerg Mejeri, mødte Leverandørerne op med et Guldur, idet de gerne vilde vise Deltagelse i Glæden over, at Smørret fra Mejeriet i Aarenes Løb havde faaet saa mange Diplomer med baade Sølv og Broncemedaljer.
Her i Sognet var det Sognefoged J. J. Borum, der arbejdede med at faa Mejeriet rejst og gennemført. 1873 købte han Sdr. Lund og drev Gaarden godt frem, og der gik ikke mange Aar, in­den der praktisk taget ikke var den Ting af Betyd­ning i Sognet, uden at „æ Sownfower” paa en god Maade var med til at ordne det.
Fra  ”Danske mejerier” 1918
Fabjerg Andelsmejeri er oprettet 1886.
Senere er den gamle beboelse inddraget under mejeriet og den ny, særskilte beboelse, der rummer 8 værelser, hvoraf et er for personalet, er tilbygget. Der er 110 leverandører med 700 køer, en 4-5 m. dyb brønd og en 22 m. høj, rund skorsten, ishuset rummer 140 kubikmeter is, og der er elektricitet fra egnens værk, og der er isknuser og kartoffelkoger. De to medarbejdere (mejersker) lønnes med 1000 kr. Mejeriet er monteret med:  Vægte, forvarmer, pasteur og ringkøler, 2 centrifuger, dansk tøndekærne, kedel, flødetønde og Flora Danica tønde.
Formand var gdr. Ville Jensen Korslund, Fabjerg Lemvig, medlem af sognerådet.
Tidligere formænd var gdr. Mygind og Sognefoged J.J. Borum.
Bestyrer: J.C. Roesgaard *21-04-1882, begyndte mejerigerningen på Spandet Mejeri i 1899 og var derefter 7 år på Fabjerg Mejeri, derefter var han marinesoldat og på Dalum Mælkeriskole og derefter 1 år i Vejrum. Han blev i 1908 bestyrer i Fabjerg og formand for sygekassen.
Fra ”Dansk Mejeristat” 1931
Mælken bedømmes ikke, der er kulfyring og elektrisk belysning. Mejeriet er monteret med: 1 indvejningsvægt 1929, 1 Bismer udvejningsvægt 1915, 1 smørvægt 1904, 1 diskvægt 1904, 2 pasteuriseringsapparater 1900 og 1915, 1 forvarmer  1904, 1 centrifuge 1914, 1 kærne 1929, 1 kedel 1910 , 1 dampmaskine 1886.
Der anvendes ligeligt fortinnede og aluminiums transportspande. Mejeriet har ishus til 75 læs is og er i 1900 udvidet under medvirken af stedlige håndværkere, beboelsen er særskilt. Der er 81 leverandører med ca. 500 køer, heraf 3 med over 20 køer, 21 med 4 køer eller derunder. Der sælges ca. 400 kg. smør hjemme, resten til en grossist, ost produceres ikke. Mejeriet anvender handelssyre, fløden syrner i bassinet og der afregnes efter flødeenheder.
Personale: 1 mejeribestyrer, 1 elev, 1 kvindelig medhjælper, leverandørernes 9 kuske. Mejeribestyreren fører regnskabet. Formand Kristian Jensen Borum, bestyrer Jens Chr. Roesgaard, som har fået 3 sølv og 2 bronzemedaljer samt 10 diplomer for smør.
Fra Dansk Mejeribrug 1963.
Fabjerg Andelsmejeri er beliggende i Ringkøbing Amts mejeriforeningskreds og Ringkøbing nordre bøtteudstillingskreds.
Der er 71 leverandører med 1,86 mill. kg. Mælk,  Kedelanlæg m 19 kvadratm. hedeflade og arbejdstryk 5 atm., 1 pladepasteur 3000 l/t, 1 centrifuge 3000 l/t. 1 flødesyrningsbassin, 1 rustfri kærne, ingen spildevandsrensning ingen ostelavning, smør til grossist.
Personale: 1 leder og en mandlig ufaglært medhjælper. Mejeribestyrer Poul Overgaard Schmidt ansat 17-04-1960. Reinholdt Kirkeby formand siden oktober 1960.
Fabjerg Andelsmejeri blev nedlagt som mejeri  i 1966.
Adresse:
Fabjergkirkevej 51
Stednavn:
Fabjerg Andelsmejeri
Matrikelnummer:
14h Dal Anneksgaard